KDH odmieta zníženie dolnej hranice trestu za prechovávanie drog

13.03.2013 Bratislava

Bratislava (TASR) - Kresťanskí demokrati nesúhlasia so znížením dolnej hranice trestnej sadzby za prechovávanie drog. Navrhnú preto vypustiť toto opatrenie z novely Trestného zákona. Na dnešnej tlačovej konferencii v parlamente to povedal predseda poslaneckého klubu KDH Pavol Hrušovský.
"Toto zníženie môže umožniť súdom, aby za oveľa ľahších podmienok ukladali páchateľom trestných činov podmienečné tresty. KDH sa obáva, že ak by k zmene prišlo, nebudeme proti drogám bojovať, ale budeme obchod s drogami a ich užívanie ešte podporovať. Preto navrhneme vypustiť toto ustanovenie z návrhu zákona," vysvetlil Hrušovský.
Zníženie dolnej hranice trestnej sadzby pri drogovej trestnej činnosti zo štyroch na tri roky navrhuje ministerstvo spravodlivosti. Súdom to umožní, aby drogovo závislým, ktorí nie sú dílermi, mohli podmienečne odložiť výkon trestu a uložiť im probačný dohľad, vysvetľuje rezort spravodlivosti v dôvodovej správe k zákonu.
Novela trestného zákona prináša aj ďalšie zmeny, ide najmä o aplikáciu právne záväzných aktov Európskej únie. Navrhuje sa, aby súd mohol upustiť od potrestania páchateľa, ak ide o trestný čin, ktorý spáchala osoba z donútenia v priamej súvislosti s tým, že bola obeťou obchodovania s ľuďmi, trestného činu proti ľudskej dôstojnosti, alebo detskej pornografie.
Právna norma navrhuje umožniť súdu uložiť ochranné liečenie aj v prípadoch, ak páchateľ spácha trestný čin v stave vyvolanom duševnou poruchou a jeho pobyt na slobode je nebezpečný. Táto zmena umožní súdu uložiť ochranné liečenia aj tým páchateľom, ktorí spáchali trestný čin v stave plnej príčetnosti, pričom skutok nebol spáchaný pod vplyvom návykovej látky, ani v súvislosti s jej zneužívaním. Podľa zákona sa má rozšíriť katalóg trestných činov pre použitie informačno-technických prostriedkov, konkrétne odpočúvania a záznamu telekomunikačnej prevádzky a pre použitie agenta o trestné činy extrémizmu.
 

Vyberte región